Sinds 2019 is de Pastorale Eenheid Heilige Thomas actief.
Het doel van een Pastorale Eenheid is de samenwerking tussen de verschillende geloofskernen te ondersteunen.

De regionale Pastorale Eenheid omvat alle geloofskernen van Olen, Herentals, Noorderwijk, Morkhoven, Herenthout, Bouwel, Grobbendonk en Vorselaar.

'We geloven dat deze samenwerking voor iedereen die zich betrokken voelt met onze kerk waardevol kan zijn', zegt Elly Lauwers van PE Heilige Thomas.

'We weten dat er in onze parochies heel wat leeft en dat er heel wat mensen zijn die zich met heel veel overgave inzetten. Met Beloken Pasen lezen we in het evangelie het welbekende verhaal van de Heilige Thomas.

Toen Jezus verscheen aan zijn leerlingen in de bovenkamer, was Thomas er niet bij.
En hij geloofde het verhaal van zijn vrienden niet.
‘Ik zal het pas geloven als ik het kan zien’

En dat is nu juist wat we gaan doen tijdens onze Thomasdag: we willen het jullie laten zien.
We willen jullie de kans geven om onze parochies te zien, om een kijkje te nemen in onze kerken en kapellen, om de mensen die er wonen en werken te ontmoeten.
We geven jullie de kans om met je eigen ogen te zien wie en wat er in onze Pastorale Eenheid leeft.

Stilletjes aan krijgt onze Thomasdag vorm in onze parochies en geloofskernen. Een fiets- of autoparcours voert je langs alle kerken, kapellen en kerkhoven die de Pastorale Eenheid Heilige Thomas rijk is. Daar zal je – verwacht of onverwacht – mensen ontmoeten met alles wat hen boeit en bezighoudt. We zijn ervan overtuigd dat we doorheen dergelijke ontmoetingen óók iets van Jezus kunnen ontmoeten.

Het toeval wil dat onze Thomasdag niet alleen samenvalt met de opening van het toeristisch seizoen in Vlaanderen. Ook is het die dag Vlaanderens Erfgoeddag. Een extra reden dus om ons patrimonium aan de buitenwereld te tonen.

Programma is een aanrader : zondag 24 april

Herentals, Sint-Waldetrudis (Bovenkerk)

Van heinde en verre zakken toeristen af om de prachtige schilderijen en beeldhouwwerken te bewonderen. Maar naast de oude kunst zal Kunstkring Tabula Rasa uit Herentals tussen 14:00 u. en 17:00 u. in de historische setting van deze majestueuze kerk ook hedendaags werk (schilderijen, keramiek, kaligrafie, enz…) tonen.

En het gaat écht wel om meer dan alleen maar het resultaat. U ziet de artiesten ook aan het werk.

Om 15:00 u. en 16:00 u. onderbreken we dit even om samen te luisteren naar orgelmuziek, gespeeld op het aloude Verbuecken-orgel van de kerk. Daarvoor zorgt de orgelklas van Bart Wuilmus, huisorgelist van de kerk.

 

Herentals, Sint-Antonius van Padua (Paterskerk)

In deze parochie vliegen ze er al héél vroeg in. Tussen 08:30 u. en 10:30 u. serveren we in de Sint-Antoniuszaal (naast de kerk) een ontbijt ten voordele van Broederlijk Delen. Kostprijs €10,00. We vragen wel om hiervoor op voorhand in te schrijven (tel. 0486/37.76.28).

Om 10:30 u. volgt dan de zondagsviering in de kerk die de ganse dag open zal staan voor een bezoek of stil moment.

 

Herentals, Sint-Catharina (Begijnhofkerk)

Vanaf 14:00 u. openen we de Begijnhofkerk. Het gerestaureerde interieur is een parel voor het oog. We stellen een selectie van de allermooiste religieuze gewaden tentoon.

En uiteraard valt ook een bezoek aan de zeer in het oog springende Mariagrot niet te versmaden

 

Herentals, Sint-Jan de Doper (Molekens)

De parochie van Sint-Jan de Doper is bijzonder trots op het maatwerkbedrijf Kaliber (voorheen Zuidkempische Werkplaatsen) dat reeds vele jaren deel uitmaakt van het parochiale leven.

Parochie en Maatwerkbedrijf Kaliber sloegen daarom de handen in elkaar. Om kennis te maken met Kaliber kan je voor een mini-bedrijfsbezoek op het maatwerkbedrijf terecht. Uiteraard gebeurt dat bij een hapje en een drankje. (van 14h tot 17h)
Ook de moderne parochiekerk stelt zijn deuren open. Met zijn kunstwerken, grotendeels door eigen parochianen vervaardigd, is dat ook een bezoek meer dan waard.

 

 Olen, Sint-Jozef

In de namiddag is de Sint-Jozefkerk toegankelijk voor een bezoek. Prachtige glasramen laten ons proeven van de geest die het Tweede Vaticaans Concilie uitstraalde. Allemaal vertellen ze hun eigen verhaal…

 

Olen, Onze-Lieve-Vrouw

Een echte aanrader…!

Breng zeker een bezoek aan deze mooie kerk. Door de invoering van het Kerkenplan zal deze kerk nog dit jaar aan de eredienst onttrokken worden en een nieuwe bestemming krijgen. U krijgt dus een unieke kans om deze kerk met zijn mooie glasramen te bewonderen. En naast de kerk kan u in het Boekelheem terecht voor de versterking van de innerlijke mens.

 

Olen, Sint-Martinus

Allereerst hartelijk welkom in de zondagsviering van 10:30 u. Nadien houden we deze mooie kerk open voor iedereen die eens een kijkje wil nemen.  In de kerk zal een monumentaal kunstwerk van kunstenaar Marc Spiessens opgesteld staan. Aan de kerkdeur plaatsen we opnieuw ons gekende kruisjeshek, waar iedere toevallige passant een eigen kruisje mag ophangen.

 

Noorderwijk, Sint-Bavo

Noorderwijk neemt ons mee in haar viering van 650 Jaar Heerlijkheid Noorderwijk en 150 jaar Parochiekerk. In de kerk kan u tussen 14:00 u. en 17:00 u. terecht voor een bezoek aan de tentoonstelling daaromtrent.
Het is een samenwerking tussen de parochie, kerkraad en Heemkring Nortrevic.
Vrijwilligers van Cis4ever zorgen voor de innerlijke mens. Door het nuttigen van een kop koffie met cake geef je een steuntje in de rug aan het Kinderkankerfonds…

 

Noorderwijk, Onze-Lieve-Vrouw op ‘t Zand (Zandkapel)

Geen beter plek om even te verpozen bij wat mooie kerkmuziek. Neem in deze unieke kapel even de tijd om in de glasramen enkele hedendaagse heiligen te vinden. Wie weet krijg je zelfs de kans om een klok te luiden op de aloude wijze: handmatig…

 

Morkhoven, Sint-Niklaas

Deze kerk opent haar deuren vanaf 10:00 u. om u een stevig programma aan te bieden.
Naast verschillende heiligenbeelden kan u ook enkele kerkschatten bewonderen. Van 10:00 u. tot 12:00 u. treedt Musica Per La Vita op met stemmige livemuziek. De Koninklijk Fanfare Zucht naar Kunst trakteert vervolgens vanaf 13:00 u. op een miniconcert.
En vanaf 14:30 u. kan u genieten van prachtige kerkelijke gezangen van Cum Amore dat de weekendvieringen opluistert.

Rondom de kerk valt ook nog heel wat te beleven. Van 11:00 u. tot 16:30 u. houden de Chirojongeren in de verkeersvrije Sint-Niklaasstraat hun wekelijkse bijeenkomst met spel en ontspanning. Aan de kerk voorzien zij een grote hamburgerverkoop zodat niemand met honger naar huis moet. In de parochiezaal over de kerk kan u dan weer terecht bij Samana. Naast een slideshow over het oude Morkhoven, kan u nog gezellig praten bij een drankje. Of u kan zich amuseren met gezelschapspelen.

 

Herenthout, Sinten Pieter-en-Pauwel

Ook Herenthout zet zijn mooi gerestaureerde kerk wagenwijd open.

In de bidkapel kan je terecht voor een film en knutselactiviteiten voor kinderen. Ferm zorgt voor een lekker stukje cake. En uiteraard serveren ze daar ook een drankje bij…

Onze open dag begint na de viering van 10.30h (hartelijke welkom!). We sluiten onze deuren terug om 17u.

 

Bouwel, Onze-Lieve-Vrouw ten Hemel Opgenomen

Hier houden we het vormselfeest wat langer vast. Zo kan u kennismaken met een feestelijk versierde kerk, onder de klanken van heerlijk orgelspel. Voor een heerlijke koffie of een fris pintje nodigen we je uit in de parochiezaal. Want ook dat hoort er nu eenmaal bij.

 

Grobbendonk, Sint-Lambertus

De viering van 10:30 u. vormt het startpunt. Daarna blijft de kerk heel de dag open. Zo kan u de maquette bewonderen die toont hoe de kerk er vóór de brand van 1940 uitzag. Tijdens uw bezoek maakt u dus kennis met de hele historiek van Grobbendonk en zijn prachtige kerk.

Ook de Kapellekestocht die eens per jaar plaatsvindt, plaatsen we in de kijker. Een fiets- en/of wandelplan is in de kerk verkrijgbaar.

Uiteraard dient elk leerrijk bezoekje afgerond te worden met een hapje en een drankje.

 

Vorselaar, Sint-Pieter

Ook in de kerk van Vorselaar zijn jullie welkom.

Diverse grafkelders en grafstenen in en rondom de kerk herinneren nog aan de families die Vorselaar in de loop van de eeuwen hebben geregeerd.

Er staan 2 orgelconcerten op het programma: om 14:00 uur en 15:00 uur, door Peter De Meyer, titelvoerend organist.'

 

Foto : Begijnhofkerk Herentals / NNieuws